Terug in de tijd (deel 4)

Deze week nemen we afscheid van een buur(t)man. Pas geleden deden we dat ook van een buur(t)vrouw, 52 werd ze maar. Beiden hoorden bij onze wijk en het voelt vreemd dat we hen er niet meer zullen zien.

Ik herinner me dat ik ooit iets over de vrouw heb geschreven en hoewel ze geen gemakkelijk leven heeft gehad en het beschrevene kenmerkend voor haar was, had ze natuurlijk ook een andere kant. Desalniettemin:

19 April 2006 – De sombere vrouw


Portret1

Ik zie haar regelmatig, de sombere vrouw. Ze is nog jong, in elk geval jonger dan ik, al zegt dat ook niet alles meer. Haar hoofd is meestal gebogen, staat nooit fier rechtop. Ze heeft het zwaar, telkens als ik haar tegenkom.

En heeft ze het niet zwaar, dan is ze wel boos. Het weer zit niet mee, de postbode is te laat, haar man is vervelend of haar kind zwerft op straat. Haar longen zijn niet goed en haar hart staat op het punt van begeven. Haar enkels houden vocht vast en haar nagels breken zo af.

De zon schijnt nu, maar straks is er weer regen. Het is koud en haar oude stiefvader ligt op sterven. Maar de man knapt wonder boven wonder op en nu heeft ze het nog zwaarder, want wie rekende daar nog op?

‘Goedemorgen, Wanda!’ glimlach ik haar zo mogelijk nog breder toe vandaag. Ze antwoordt zacht mompelend en haar schouders hangen naar beneden.
‘Eindelijk een lekker zonnetje, hè?’ gooi ik er bovenop omdat ik het niet kan laten.
‘Ja, maar dat duurt hier nooit lang,’ zegt ze terwijl ze misprijzend naar de kleine wolkjes tuurt.
‘Dan genieten we er nu maar even extra van,’ roep ik achterom. Volgende keer krijgt ze weer een meelevend knikje en een luisterend oor. Maar vandaag even niet. Vandaag wandel ik door.


Rust in vrede, W.
(Naam aangepast)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s