Muziek op zondag (deel 7)

Gisteravond zag ik de documentaire Shut Up And Sing, die laat zien wat er vanaf 2003 gebeurde rond de populaire damesband Dixie Chicks. Zangeres Natalie Maines had zich in die periode tijdens een concert uitgesproken tegen de Amerikaanse inval in Irak, het geweld en president George W. Bush. Ook liet ze weten zich te schamen dat Bush uit Texas kwam.

Brandstapel en bedreigingen

Vooral die laatste opmerking kwam de band duur te staan. Voormalige fans verbrandden massaal cd’s en de Dixie Chicks werden niet meer gedraaid op de radio. Het bleef echter niet bij een langdurige boycot: Maines en de band ontvingen ernstige bedreigingen die leidden tot het ontstaan van het krachtige nummer Not Ready to Make Nice. Ik heb in het verleden al eens over deze song geschreven en na al die jaren krijg ik er nog steeds kippenvel van.

‘It’s a sad, sad story when a mother will teach her daughter that she ought to hate a perfect stranger. And how in the world can the words that I said send somebody so over the edge that they’d write me a letter, saying that I’d better shut up and sing or my life will be over!’

Karin proudly presents

De sterke Chicks met het betreffende nummer, live in 2017:


Links

(Ik ben aangesloten bij een partnerprogramma van bol.com. Jouw aanschaf via mijn blog kost je niks extra, maar kan mij een kleine commissie opleveren. Voel je echter vrij om de besproken muziek zelf op te zoeken!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s